D'Oliveiras Verdelho 1994

0 Beoordelingen
165,00
Prijs per stuk
Beperkt op voorraad
D'Oliveiras Verdelho 1994 : een unieke wijn die nog 100 jaar mee kan. op=op

Productomschrijving

D'Oliveiras Verdelho 1994 
FRASQUEIRA 1994 D'Oliveiras Verdelho
96/100 points IWSC 2019
Deze madeira van de allerhoogste kwaliteit moet minimaal 20 jaar op vat plus twee jaar op fles gelegen hebben alvorens verkoop mag plaatsvinden. Frasqueira's zijn steeds afkomstig van één goed oogstjaar. Ze hebben een milde temperatuurbehandeling ondergaan en zijn lang op houten vaten opgeslagen geweest. Na bottelen verandert de kwaliteit van frasqueira niet meer.
Deze 1994 D'Oliveiras Verdelho is het echte spul! Gebotteld in 2020 .Dit is een frasqueira en geen colheita  ( colheita heeft net als vintage-frasqueira een oogstjaar op het etiket, maar de kwaliteit en concentratie is minder. Heeft ook een kortere rijping dan de Vintage Madeira).

 

Extra informatie

Alcohol 19%
Wijn Categorie Zoete wijnen
Land Madeira [pt]
Inhoud (l) 0,75 liter
Sluitingstype Kurk
Wijngoed informatie Over de madeirawijnen bestaan er heel wat misverstanden. Heel vaak wordt er gedacht aan de ordinaire madeira om te gebruiken in de gelijknamige “tong in madeirasaus”. De wijnen die wij in ons gamma hebben, zijn stuk voor stuk degustatiewijnen; wijnen waarbij je minuut na minuut andere aroma’s kan ontdekken. Er is geen enkele wijn die gemakkelijker bewaart dan madera, als je er van af kan blijven natuurlijk. 3 en 5 jaar oude wijnen zijn gemaakt om jong te genieten en er is geen reden waarom je dat niet zou doen. 10 en 15 jaar oude wijnen gaan al heel wat langer mee en kunnen gerust even blijven staan. Inderdaad, madera's staan en liggen niet plat zoals alle andere wijnen. Bovendien kan een geopende fles madeira gemakkelijk 1 tot zelfs 2 jaar gedegusteerd worden zonder dat er smaakverlies optreedt. Na de vinificatie laat men de bekomen madera, die totaal van 'imago' is veranderd, verder rijpen. Rijping op houten vaten is traditie op Madeira, maar niet wettelijk verplicht. De vaten worden niet volledig gevuld, omdat oxidatie één van de verlangens is in het rijpingsproces van madera wijn. Juist daardoor kan hij later zo goed met zuurstof om gaan en kan je de wijn vrij lang bewaren, éénmaal de fles geopend is. Door dit verouderingsproces en deze oxidatie zal de wijn op korte tijd een grote transformatie ondergaan, zowel qua kleur, aroma als smaakpalet. Vintage of frasqueira madera's blijven minstens twintig jaar op vat rijpen voor zij gecommercialiseerd mogen worden. Een niet te onderschatten gevolg van langdurige vatrijping is de verdamping van de wijn door de vatwand. Dit bedraagt al snel 2% van het volume per jaar. Een simpele rekensom leert dat een vintage madera tijdens zijn twintigjarige rijping 40% van zijn volume verliest! Dit verklaart in grote mate de prijs van deze grootse wijnen. De 4 meest gebruikte druivenrassen in de madeirawijnen zijn – en dit van droog naar zoet -: sercial (droog) – verdelho (halfdroog) – boal (halfzoet) – malvasia (zoet).

Beoordelingen

Review toevoegen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
D'Oliveiras Verdelho 1994
Laat een review achter
Versturen